Vandaag van start: 100 dagen zonder afval

schermafbeelding-2016-11-11-om-15-17-10

Bron: Emily-Jane Lowe-Townley

Vanaf vandaag, 11 november, gaan meer dan 100 huishoudens in de Gooi en Vechtstreek 100 dagen zonder afval leven. Onder de 100 deelnemers zijn de wethouders Gerrit Pas (Huizen), Nicolien van Vroonhoven (Hilversum), Peter Smit (Wijdemeren) en Gerben Struik (Gooise Meren).

Gemeente Blaricum:

In de praktijk blijkt het verrassend eenvoudig. Tijdens de actie krijgen de deelnemers elke week tips, vragen of simpele weekopdrachten die hen de 100 dagen door helpen. En wekelijks wegen ze het restafval dat ze overhouden. Deelnemers uit eerdere experimenten zagen dat elke week slinken.

Nederlanders hebben gemiddeld 240 kilo restafval per persoon per jaar. De deelnemers zakten uiteindelijk naar 25 kilo per jaar. Dat betekent terug van veertig vuilniszakken naar vier!

Einde verbrandingsovens?
Als alle Nederlanders net zo goed hun afval zouden scheiden als de deelnemers aan het 100-100-100 project dan zou er nog slechts één afvalverbrandingsinstallatie nodig zijn voor al het Nederlandse huishoudelijk restafval. Doordat het recyclen van afval ook flink bijdraagt aan vermindering van de CO2-uitstoot zou dit ook een forse bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Startfeest
Om de 100 dagen goed voorbereid in te gaan, organiseert de GAD voor alle deelnemers een startfeest in het stadhuis van Hilversum. Nationale bekendheid Emily-Jane Lowe uit Baarn geeft iedereen tips over haar leven zonder afval. Een hulplijn stelt zich voor en er zijn heerlijke hapjes.

 

%d bloggers liken dit: